söndag 29 mars 2009

Vecka 13
Veckan har präglats av bonusreportage. I fokus har varit Wanja Lundby-Wedin, LO:s ordförande. Det är särskilt tragiskt tycker jag när en duktig kvinna visar sig tillhöra det fartblinda gäng av fackligt aktiva och socialdemokrater som haft som filosofi att det är okej att bevilja skyhöga löner och bonusar - denna gång i form av pensionförmåner. Hur tänker man när man ställer upp på så hög betalning. Vilken människa är värd så mycket pengar? Att näringslivet haft skyhöga ersättningar är i och för sig lika förkastligt men av dem förväntar jag mig inget annat än att de högsta skor sig och beviljar varandra förmåner. Men av socialister och fackligt aktiva? Hur tänker de - får de ihop det med sin politik?

För några år sedan var Halmstad på väg åt liknande håll med en ny kommunchef rekryterad från näringlivet (från HFAB men tidigare i privata byggbranschen). I ett nafs nästan fördubblades kommunchefens lön, det blev hög pensionförmån och bilförmån. Då protesterade jag men var tyvärr ganska ensam. Undrar nu hur det blev med lönen för hans efterträdare på posten. Jag var ej närvarande när beslutet om hans anställning togs. Detta får undersökas!

Annars fortsätter budgetarbetet i den s k verksamhetsberedningen. Prognoserna om intäkter är dystra - alla är överens om att det blir besvärliga år för kommunen. Och alliansregeringen vill inte bidra med pengar till kommunerna. De bidrar gärna till bankerna utan krav på ägarinflytande när de satsar pengar. Generositeten handlar bara om att säkra bankernas vinster eller möjligen minska förluster. Kommunerna får klara sig själva vilket betyder skära i välfärden.