söndag 5 april 2009

Vecka 14
I veckan som gick fick vi presenterat för oss företaget charkass som specialiserat sig på att tjäna pengar på personliga assistenter för dem som har funktionshinder. I detta fall har det handlat om fusk med arbetsgivaravgifter och möjligen svarta pengar verkar det som. Men - oavsett fusk eller ej - hur fel blir det inte när det skall vara möjligt att tjäna pengar på de som har svåra problem eller är mest utsatta i samhället. Vi har en lagstiftning som säger att de som har problem/funktionshinder skall ha rätt till hjälp och så har vi företag som vill tjäna pengar på detta. Det som nu händer är en direkt följd av en politik som vill att det skall vara möjligt att tjäna pengar på de mest utsatta. En direkt följd av den politik som moderater, folkpartister, kristdemokrater, centerpartister och - i Halmstad - pensionärspartister har fört. Denna politik gynnar specialiseringar, företaget charkass har specialiserat sig på anhöriga invandrare. Jag kan inte låta bli att tro att de utnyttjat god tro och anhörigas utsatthet också.

Veckans exempel på dålig politik kan mötas med en god kommunal verksamhet, där regler är tydliga och klara och där de följs. Om en kommunal verksamheten som hjälper funktionshindrade med personlig assistent skulle få pengar över kan de gå tillbaka till brukarna i form av t ex bättre hjälp eller generösare hjälp eller hjälp till andra grupper som också behöver den. Det är mycket bättre än pengar i privata - mer eller mindre seriösa - fickor. Det är bättre politik och bättre hushållning med skattebetalarnas pengar.

1 kommentar:

Carina sa...

Hade de offentliga verksamheterna fungerat klanderfritt så skulle det inte finnas grogrund för de privata lyxsökarna. Om inte det offentliga skall ha hand om verksamheterna eller man fortfarande tycker att det borde finnas konkurrens så varför inte uppmuntra de behövande att starta sitt eget kooperativ. Det finns bra förebilder i bl a Göteborg. Då går pengarna tillbaka till verksamheten också.