måndag 4 januari 2010

Gott Nytt År!

Så här en bit in på nyåret är det dags att blogga igen. Har under julledigheterna bland annat ägnat mig åt läsning. En god bok som jag kan rekommendera var A Coelho Ahndorils "Mäster". Den handlar om August Palm, skräddarmästaren som blev socialistisk agitator i den framväxande arbetarrörelsen, hur han hade det som barn och hur livet blev för honom och hans familj. Det var en svår kamp för att få lov att uttrycka sina åsikter i slutet av 1800-talets Danmark och Sverige. Han blev en framträdande person i kampen för rösträtt och politiska och fackliga rättigheter.

Man kan verkligen fundera på hur de politiska rättigheterna kom till och hur de behöver försvaras och förklaras idag. Kvinnorna fick allmän rösträtt vid 1921 års val och det var först 1945 som de som levde på fattigvård (dåtidens socialbidrag) fick rösträtt.

Att ha möjlighet och rätt att publicera sin uppfattning är idag inte heller så givet. Även om nätet gett oss större möjligheter så är tidningar och TV idag styrda och ägda - i mycket stor utsträckning - av kommersiella och liberala intressen. Tidigare arbetarrörelseägda tidningar har sålts och man undrar hur fritt ordet är egentligen.

Klart är, att kampen om vilka sanningar och bilder som gäller fortsätter. Själv tänker jag göra så gott jag kan under detta valår med förhoppningen om byte av politiskt styre i Sverige och i Halmstad.

Inga kommentarer: