måndag 18 januari 2010

Kulturen och Halmstad&Co

Återigen förs en debatt om Halmstad & Co. Huvuden skall rulla. Själv saknar jag den politiska analysen och tycker, att de valda politikerna i första hand skall värderas utifrån den politik de för. Halmstad & Co har inte precis fört en lysande politik utifrån de syften som vi i vänsterpartiet har med en kommunal verksamhet som skall erbjuda Halmstadborna kultur. På sin tid sa vi nej till Halmstad & Co i denna form och menade, att vi kunde behålla kulturfrågorna under kulturförvaltningen. Vi kunde till och med ha en nämnd för kultur, fritid och turism gemensamt var vår ståndpunkt. Vi vill kunna erbjuda olika grupper av människor ett kulturutbud som både är ett alternativ till kommersiella arrangemang och som tillgodoser behov - även mindre - för till exempel barn, ungdomar, äldre och smalare intresseinriktningar än de som är direkt lönsamma och går att tjäna pengar på för arrangörerna. Då hade vi kunnat behålla medeltidsbyn - oavsett var - med visst kommunalt stöd. Vi hade kunnat satsa på och gynna kulturarbetare som arbetar med eller tar aktiv del i olika teatergrupper till nytta för bland annat många barn och unga.

För de stora och lönsamma arrangemangen som kräver större publik och en Arenahall kommer ändå de kommersiella arrangörerna att välja och satsa och vi behöver inget näringslivsbolag för detta.

Klart att personal och VD-frågor skötts illa i fallet Halmstad & Co. Men det är inget nytt att man i Halmstad anställer folk på lösa grunder och utan dokumenterad utbildning, tyvärr. Här finns många "förbättringsområden". Med andra syften och en annan politisk majoritet finns mycket gott att göra för kulturen i Halmstad!

Inga kommentarer: